Poliüretan Köpük
Poliüretan Köpük:
Poliüretan köpüğün (SPK) üzerinde rahat bir şekilde gezinilebilir. Homojen ve sert köpüktür.(Yogunluk28kg/m3-60kg/m3). Sprey poliüretan köpük basınca dayanıklı olup alt kaplama ile üst kaplama arasında bir sandviç oluşturur. Sprey poliüretan köpük B2-B3 yanma sınıfındadır. Yangın sırasında damlama yapmaz. Sprey poliüretan köpük kimyevi maddelere dayanıklıdır. Bakteri, haşere barındırmaz, çürümez, uzun ömürlü ve çevre dostudur.
Sprey poliüretan yüksek uygulama hızı ile zamandan büyük tasarruf sağlar. SPK buhar difüzyonu vardır. Nefes alır (µ=55)buhar geçirgenliği sayesinde yüzeyin nefes almasını sağlar. SPK Bina oturmalarına cevap verebilecek esnekliğe sahiptir.Çok güçlü yapışma özelliğine sahip olduğu için darbe, sarsıntı, tektonik hareketlerden ve titreşimlerden etkilenmez.
PÜ izalasyon malzemesi tüm sistemleri fiziki darbelere karşı güçlendirir.Yüksek mukavement sağlar.
SPK yapının korozyondan korunmasına ve dolayısıyla çalışma ömrünün uzamasına neden olur ve korozyon nedeniyle yapıda meydana gelecek olan tamirat ve bakım masraflarının azalmasını sağlar.
SPK ömrü bina ile eşdeğerdir. SPK önemli ölçüde ses izalasyonu sağlar. Yüzey formu önemsizdir. SPK yüzey formu hangi şekilde olursa olsun hiçbir yapıştırıcıya ve mekanik sabitlenmeye ihtiyaç duymadan yüzey formunu alarak kesintisiz kaplama yeteneği ile ısı köprülerini tamamen yok ederek yapışır. En üst katta ikamet eden bina sakinleri soğuktan ve sıcaktan şikayetçidirler. SPK bu sorunları tamamen çözmektedir. Tek parça uygulama sayesinde ısı köprüleri oluşturmaz. Garaj ve bodrum tavanları kör cephe teras ve çatı altlarının soğuk/sıcak gibi sorunlarından tamamen kurtulursunuz.
Isı iletkenlik katsayılarının (µ)Karşılaştırılması:
Yalıtım Malzemesi |
Isı iletkenlik degeri |
Sprey Poliüretan Köpük (SPK) |
0,022 |
Ekspanda Polistiren (EPS) |
0,030 |
Ekstrüde Polistiren (XPS) |
0,029 |
Mineral yün (MW) |
0,033 |
Yanma geciktiriciler:
Hücre yapısının homojenliğinin sağlanmasında etkilidirler. Fosfor, halojen ve nitrojen içerirler.
B1,B2,B3
B3=Yanar
B2=Yanma önleyici ve geciktirici kimyasallar
B1=Yanmaz
Şişirici gazlar:
Belli formulasyonlarda ilave edildiği gibi, müşterinin prosesine göre uygulama sırasında da ilave edilebilir. Şişirici gazlar düşük K.N sahip , köpüğün kabarmasını sağlayan önemli bir bileşendir.Sahip oldukları düşük izalasyon değerleri poliüretan köpüğün ısı yalıtımında kullanılmasını sağlamaktadır.
Şişirici gazların izosiyanatla katılma reaksiyonu sonucunda CO2 oluşur. Oluşan gaz poliüretan köpügün kabarmasına nedendir.Şişirici gaz miktarı arttıkça genleşme artar ve köpüğün yoğunluğu düşer.
Su da köpügün kabarmasında önemli bir bileşendir.Poliol yapısında bulunan su , izosiyanatla reaksiyona girerek CO2 oluşur ve köpügün kabarmasını sağlar. Şişirici gazlar HCFC-141B, n-pentan, siklopentan, CO2, HFC 245-fa, HFC-134a…
İzosiyanatlar:
Polimerizasyon reaksiyonunun gerçekleşmesi için izosiyanattaki reaktif NCO grubuna ihtiyaç vardır.
NCO yapısının yüzde değeri baz alınarak izosiyanatlar sınıflandırılır.
PÜ Sektöründe aromatik yapıdaki izosiyanatlar:
Difenilmetandiizosiyanat-MDI
NCO %si 30-32 sert PÜK uygulamalarında tercih edilir.
Toluendiizosiyanat-TDI
NCO % si 48 olan izosiyanatlar esnek PUK uygulama da kullanılır.
PUK Reaksiyon Zamanları:
Üç aşamada incelenir.
1-Kremleşme Zamanı
Poliol sistem ile izosiyanatın karıştırılmasından köpüğün şişmeye başladığı ana kadar geçen süre kremleşme zamanıdır.
2-İplikleşme zamanı ve yükselme:
Kremleşme zamanının sona ermesi ile, köpük yükselmeye başlar. Köpüge temas edildiğinde yapı ipliksi bir görünüm alır. Kremleşme zamanının sona erdiği, köpügün yükselmeye başladığı süre ile yükselmenin sona erdiği süre iplikleşme zamanıdır.
3-Dokunma Zamanı: İplikleşme sonrası köpük olmuştur.Ele yapışır, bir süre sonra yapışmaz. Karışımın başladığı zamandan ,köpüğe dokunulduğunda yapışmadığı sürece kadar geçen zaman dokunmadır. PÜ lar çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. Poliol ve izosiyanatlardaki çeşitlilik farklı poliüretan uygulamalarına neden olmaktadır.
PUK Uygulamaları:
Esnak Köpükler: İntegral Köpükler:
Terlik Otomobil
Yatak, Kanepe Kolçak, Direksiyon
Filtre
Ofis mobilyaları
Sert(Rijit) Köpükler:
Çatı-Cephe Panelleri
Soguk Oda Panelleri,
Buzdolapları, soğutucular
Boru Tank İzalasyonları
Sprey Poliüretan Köpük
Frigofirik Kasa
Modüler Kabin
Güneş Enerji Panalleri
Tahta Taklidi
Uygulama: ilk püskürtme işlemi ile oluşan PUK yüzeye yapışmayı sağlamak için astar olarak atılır. Sıvı halde püskürtülen malzeme yüzeye %100 yapışır. Yapıştırmak için herhangi ek bir yapıştırıcıya gerek duyulmaz. İstenilen ortalama kalınlık ne ise , PUK yüzeye yapışmayı sağlamak için herhangi bir ek yapıştırıcıya gerek duyulmaz.
İstenilen ortalama kalınlık ne ise , PUK katlar üzerine püskürtülmek suretiyle son halini alır. 2-3 sn. gibi kısa bir sürede kendi hacminin yaklaşık 30-40 katına çıkar. 10 sn. de PUK reaksiyon oluşturur, üzerinde yürünebilir. PUK üzerine bu işlem yapılacaksa 24 saat malzemenin olgunlaşması ve içerisindeki reaksiyonun tamamen sona ermesi için beklenir.